23-ioji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė – „Kartu įveikiant krizes“

Lietuvos bibliotekininkų draugija (LBD) praneša: 23-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė skirta apibendrinti kaip kelis metus vykstančios įvairiausio pobūdžio krizinės situacijos turėjo įtakos bibliotekų bendruomenei. Ar pandemija, infodemija, informacinis triukšmas, karo ir kitos informacijos gausa, būdinga krizinėse situacijoje, turėjo įtakos bibliotekų darbui, kaip į tai reagavo bendruomenės, besinaudojančios bibliotekų paslaugomis? Ar mes visi kartu kažko išmokome ir tapome atsparesni? 2023 m. balandžio 23–29 dienomis šalies bibliotekininkai kviečiami dalyvauti profesinėse iniciatyvose, o skaitytojai – kultūros renginiuose tiek savo bibliotekoje, tiek virtualiose erdvėse.

Įvadinis Bibliotekų savaitės renginys prasidės viena diena anksčiau, kai beveik 400 bibliotekininkų iš visos Lietuvos susitiks tradiciniam žygiui, šį kartą Kazlų Rūdoje. Lietuvos bibliotekininkai ir bibliotekų bičiuliai pėsčiomis įveiks 12 kilometrų, bendraus, susitiks su seniai matytais, susipažins su naujais kolegomis bei pasiruoš savaitės minėjimo renginiams.

Visą savaitę bibliotekininkai ir visi, kurie palaiko bibliotekas, kviečiami stebėti LRT transliuojamą žaidimą „Kas ir kodėl?“, kuriame dalyvaus pasiryžę savo jėgas išbandyti bibliotekų darbuotojai.

Balandžio 24 dieną Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės globėja Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasveikins visą bibliotekininkų bendruomenę, o Lietuvos Respublikos kultūros ministras Simonas Kairys paskelbs Geriausius metų bibliotekininkus. Kitą dieną bendruomenė susitiks Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre vyksiančiame draugijos visuotiniame susirinkime ir tarptautinėje konferencijoje „Kartu įveikiant krizes“. Šių metų pranešimų raktinis žodis – atsparumas ir dalyvavimas profesinių asociacijų veikloje. Pranešimus skaitys svečiai iš Ukrainos, Suomijos, Estijos ir Latvijos, bus pristatytos patirtys ir išmoktos pamokos. 

2023 m. Lietuvos bibliotekininkų draugijos Taryba baigia savo kadenciją, todėl Bibliotekų savaitės metu bus renkamas pirmininkas ir tarybos nariai kitam trijų metų laikotarpiui. Pirmininkė Jolita Steponaitienė pastebi, kad dalyvavimas Lietuvos bibliotekininkų draugijos veikloje yra naudingas kiekvienam bibliotekoje dirbančiam specialistui, tai leidžia būti vienas kitą palaikančios bendruomenės nariu, kartu išgyventi sunkumus, džiaugtis rezultatais ir prisitaikyti prie naujos aplinkos: „Šios kadencijos Lietuvos bibliotekininkų draugijos taryba buvo susidūrusi išties su sudėtingomis situacijomis, teko atstovauti bibliotekininkus sprendžiant klausimus, susijusius su bibliotekų veiklos ribojimais, naujų paslaugų kūrimu. Kita vertus, bibliotekininkų bendruomenė atsiskleidė savo kūrybiškumu ir išradingumu, draugijoje atsirado naujos tradicijos, pavyzdžiui, žygiai. Tikiuosi, kad naujoji išrinkta draugijos taryba tęs pradėtus darbus, kurs naujas iniciatyvas bei stiprins bibliotekininkų, kaip svarbių informacijos specialistų, prestižą“.

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės programa plati, apimanti kelis šimtus renginių, tad informaciją verta sekti Lietuvos bibliotekininkų draugijos bei visų šalies bibliotekų socialinių tinklų paskyrose bei apsilankyti artimiausios bibliotekos organizuojamose renginiuose.