Emilija Latėnaitė: „Knygose – ir personažai, ir temos dainoms, ir nusiraminimas prieš miegą, kad įdomiai sapnuotųsi“

Lietuvos bibliotekų projekte „Metai su knyga“ dalyvauja EMILIJA LATĖNAITĖ – teatro ir kino aktorė, muzikantė, skaitymo entuziastė, daug keliaujanti po Lietuvą su kolega aktoriumi, rašytoju Juozu Gaižausku ir jųdviejų literatūrinėmis-muzikinėmis programomis. Moteris dėsto LMTA, veda grupės formavimo, vaidybos meno ir improvizacijos užsiėmimus.

„Metuose su knyga“ Emilija suaugusiuosius džiugins išradingomis bei nuotaikingomis edukacijomis. Keli klausimai šiai puikiai, išradingai, energingai projekto „Metai su knyga“ suaugusiųjų edukatorei.

Ką jums reiškia skaitymas, literatūra? Kaip ši sritis siejasi su jūsų tiesiogine aktorės, muzikantės veikla?

Knygos – mano įkvėpimo ir iškvėpimo šaltinis. Knygose ir personažai, ir temos dainoms, ir nusiraminimas prieš miegą, kad įdomiai sapnuotųsi.

Koks jūsų santykis su biblioteka?

Mano bobutė ilgus metus dirbo bibliotekininke, todėl puikiai atsimenu senosios Širvintų bibliotekos grindis, knygų kvapą, žaislus ir savo vaikišką džiaugsmą, kad yra tokia nuostabi vieta, kur kiaurą dieną gali rasti, ką veikti, tyrinėti ir mėgautis.

Kitas mielas vaikystės prisiminimas – kaip pirmokė Vilniaus senamiesčiu einu viena į Adomo Mickevičiaus biblioteką, skaisčiai šviečia pavasario saulė, o aš tokia išdidi ir savimi patenkinta, kad jau tokia didelė, galiu savarankiškai išsirinkti knygas.

Kada jums gera skaityti? Kokią literatūrą mėgstate?

Labiausiai mėgstu grožinę literatūrą. Skaitymas vakare – tai ženklas psichikai ir kūnui, kad dienos darbai ir pareigos baigti, o knygos pasaulis padeda atsipalaiduoti ir pereiti į sapnų pasaulį.

Ar kada nors galvojote apie knygos rašymą?

Yra išlikęs vaikystės dienoraštis, kur aš sau pažadėjau parašyti knygą. Kol kas tokio poreikio visai nejaučiu. Gal dar pakankamai neužaugau :).

Kuo žmogui naudinga meninė (nebūtinai literatūrinė) saviraiška?

Kūryba (nebūtinai profesionali) padeda mums išlįsti iš galvos, kurioje tikrai per daug lindim.  Kūryba grąžina mus į čia ir dabar, padeda susijungti patiems su savimi, nustebti, kokie netikėti galim būti patys sau ir kitiems. Meninė saviraiška – tai būdas jausti gyvam.

*******

Taigi jau netrukus, pavasariui įsibėgėjus, Emilija Latėnaitė pakvies literatūros, teatro ir muzikos mylėtojus ir norinčius puoselėti savo kūrybingumą suaugusiuosius į savo edukacijas visoje Lietuvoje.

„Pasitelkę improvizaciją, autorinius žaidimus, kūrybiškumą ir literatūrą pamatysime vieni kitus (ir save) iš naujo“, – intriguoja Emilija.