Magiškoji „Vasara su knyga“ Klaipėdos regiono bibliotekose!

Magiškasis „Vasara su knyga“ iššūkis dovanoja naujas patirtis, atradimus bei įdomius renginius tiek mažiems tiek dideliems.

Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos Interaktyvi vasaros skaitykla, kurios moto – įkvėpk knygų magijos – sutampa su skaitymo iššūkio šūkiu, iš visų kitų išsiskiria dinamika ir renginiais. Visą sezoną čia vyksta: knygų pristatymai ir susitikimai su rašytojais, menininkais, kūrybinės dirbtuvės ir edukacijos vaikams, fotografijos pamokos, pokalbiai anglų kalba, 3D ir virtualios realybės technologijų išbandymai, koncertai, apskritojo stalo diskusijos, literatūriniai performansai ir kt. Skaityklos lankytojai kviečiami dalyvauti šių metų skaitymo iššūkyje. Jiems paruoštos specialios lentynos su knygomis, kiekvienai skaitymo iššūkio užduočiai įveikti.

Darbuotojai džiaugiasi organizuotu renginiu, kurio metu priimta pirmoji užduotis – knyga apie žmogaus ryšį su gyvūnais. Kartu su vaikais skaityta Jurgos Vilės knygą „Chameleono sapnai“. Galvojant, ar spalvos gali atspindėti mūsų jausmus, kartu su vaikais kurtas spalvotas meninis darbelis.

Klaipėdos rajono savivaldybės Jono lankučio bibliotekos filialai kūrybingai ir dinamiškai pažymi skaitymo iššūkį:

Kretingalės filialas, įrengtoje poilsio zonoje –  RELAKSAKAMPYJE siūlo visą vasarą skaityti knygas, periodinius leidinius, piešti, žaisti…

Endriejavo filiale vyko renginys „Pasidaryk knygos skirtuką ir dalyvauk „Vasara su knyga“ iššūkyje“. Renginio metu pristatytos skaitymo iššūkio užduotys, taisyklės, dalyviai supažindinti su konkurso nugalėtojų prizais, dovanomis. Susirinkusieji sudalyvavo knygų skirtukų gamybos edukacijoje – gamino skirtukus iš odos bei pynė juos iš siūlų.

Dovilų filialo bibliotekininkė Eligija Žukauskienė pakvietė Dovilų pagrindinės mokyklos mokinius į du susitikimus, kurių metu moksleiviams pristatytas VASARA SU KNYGA skaitymo iššūkis, jo užduotys ir taisyklės. Vaikai choru nutarė priimti iššūkį ir suskubo rinktis knygučių! Mažieji taip susidomėjo, kad knygeles pradėjo skaityti pačioje bibliotekoje. Jas rinkosi kruopščiai ir atsakingai, pagal skaitymo iššūkio užduotis.

Agluonėnų filialas kartu su Agluonėnų pagrindinės mokyklos priešmokyklinukais,  kuria daug smagių bendrų veiklų, kurios susijusios su knygų skaitymu. Viena jų – tęstinis skaitymo kultūros ugdymo projektas „Ten, kur gyvena raidės“. Mažieji skaitytojai birželio rytmetį sugužėjo prie Aukuro kalno, kur ieškojo gražių vietų, į supančią aplinką žiūrėjo ir ją fiksavo per drugelio trafaretą; piešė ir diskutavo, kad būnant gamtoje gimsta daug kūrybinių minčių, kurios neretai persikelia į knygas ir kurė iliustarcijas knygoms.

Į Dituvos filialą sugužėję mažieji skaitytojai dalyvavo eksperimentų valandėlėje „Pasinerk į magijos pasaulį“. Kiekvienas atliko begalę įdomių bandymų, eksperimentų, taip pat emocingai apžiūrėjo spaudinių parodą, pažadėjo lankytis bibliotekoje, skaityti knygas ir dalyvauti „Vasara su knyga“ skaitymo iššūkyje.

Kaip surasti „Vasara su knyga“ skaitymo iššūkio knygą? Kokia užduotis sunkiausia? Ar ieškant knygų ir registruojantis padės bibliotekininkė? Ar sunku surasti visas iššūkio knygas?

Į visus šiuos klausimus birželio mėn. padėjo atsakyti zuikis, kuris atvyko į Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrių. Jis atsinešė krūvelę knygų, kurios padės įveikti bene sunkiausią užduotį –  perskaityti biografinę knygą.  Būrelis Vaikų literatūros skyriaus lankytojų jau džiaugiasi sėkmingai įveikę  2022 metų skaitymo iššūkį.

Tauragės miesto savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje bei Tauragės „Šaltinio“ ir „Tauralaukio“ progimnazijų bibliotekose  vyksta labai daug skaitymo skatinimo veiklų. Vaikai pagal amžiaus grupes skatinami dalyvauti viktorinose apie rašytojus ir knygas, organizuojamos netradicinės literatūros pamokos, parodos. Tiek mokiniai tiek suaugę intensyviai kviečiami dalyvauti ir priimti skaitymo iššūkį.