Skaitymo iššūkį priėmė ir Panevėžio pataisos namų gyventojos

Knyga – puikus būdas keliauti mintimis, kai to negalima daryti fiziškai. Nenuostabu, kad pataisos namuose gyvenančios moterys renkasi skaitymą kaip vieną pagrindinių laisvalaikio praleidimo būdų. Čia veikia biblioteka ir skaitovų būrelis. Džiaugiamės, kad kalinamos moterys noriai sutiko įsitraukti į skaitymo iššūkį ir vasarą praleis su knyga rankose.

Panevėžio pataisos namų gyventojos apie skaitymo iššūkį „Vasara su knyga“ sužinojo iš Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos filialo – Šiaurinės bibliotekos lektorės Linos Dubauskienės, kuri atnešė akcijos skrajučių pataisos namų bibliotekos darbuotojoms. Siekdamos įtraukti kuo daugiau nuteistųjų, bibliotekininkės informaciją išplatino po visus šių namų gyvenamuosius korpusus. Moterys skaitymo iššūkį sutiko džiugiai. Vienas vilioja noras dalyvauti loterijoje ir laimėti prizų, kitoms – tai asmeninis iššūkis, raginantis praplėsti savo skaitymo įpročius. Būnant izoliuotoms nuo visuomenės, moterims norisi jaustis visuomenės dalimi ir įsitraukti į už sienų verdantį gyvenimą.

Pataisos namų bibliotekininkės atskleidžia, kad moterys dažniausiai renkasi lengvą, laisvalaikiui skirtą literatūrą. Yra nemažai romanų, detektyvų mylėtojų, taip pat autobiografijų, kelionių, istorinių, psichologinių, religinių, filosofinių knygų mėgėjų. Šiuo metu populiari ir biblioterapinė literatūra.

Šiais metais norintieji dalyvauti iššūkyje turi perskaityti: detektyvinę knygą, knygą, kurios pavadinimą sudaro ne mažiau kaip keturi žodžiai, literatūrine premija apdovanotą knygą, praėjusiame tūkstantmetyje išleistą knygą ir linksmą knygą. Skaitymo mylėtojoms užduotys pasirodė įdomios. Labiausiai jas suintrigavo antroji – „knyga, kurios pavadinimą sudaro ne mažiau kaip 4 žodžiai“. Moterys knygas rinkosi savo nuožiūra, o vėliau sužinojo, kad yra ir rekomenduojamų knygų sąrašai, palengvinantys paiešką.

O ką pačios dalyvės mano apie dalyvavimą „Vasaros su knyga“ skaitymo iššūkyje?

„Iššūkio dalyvė 1“ sako, kad mėgsta skaityti ir nori paspirtuko. Jai knyga yra atsipalaidavimo būdas ir atitrūkimas nuo problemų.

„Iššūkio dalyvei 2“ dalyvavimas šiame iššūkyje yra tarsi išlipimas iš savo komforto zonos, renkantis kitokio žanro knygas nei skaito įprastai. Jai iššūkis – išsirinkti detektyvą, kuriuos skaito itin retai.  Dalyvei skaitymas yra ir mokymasis iš kitų žmonių klaidų ir atsipalaidavimo būdas.

„Iššūkio dalyvė 3“ sako, kad dalyvavimas iššūkyje yra savotiškas azartas. Intriguoja galimybė laimėti paspirtuką ar kitų prizų. Skaitymą ir knygas dalyvė sieja su atsipalaidavimu.

„Iššūkio dalyvė 4“ sako, kad skaitymo iššūkis – tai geras spyris sau, atskaitomybė. Tai būdas karštą vasaros dieną įveikti tinginį, „savotiškas intelektualinis ledo vandens kibiras ant galvos“.

„Iššūkio dalyvei 5“ skaitymas – tai atsipalaidavimas, pažinimas, laiko praleidimas. Dalyvavimas žaidime – iššūkis skaityti skirtingo žanro knygas.

Linkime, kad knygų skaitymas būtų it gardus vasaros desertas!