Vasaros skaitiniai. TOP 5

„Skaitymo iššūkis“ jau ne už kalnų. Ar pradėjai rinktis, ką skaitysi? Knygų tinklaraštininkė Laura (@laurra_reads) turi pasiūlymų!

1. Madeline Miller „Achilo giesmė”

Mano mėgstamiausia praeitų metų knyga! „Achilo giesmė“ –  iš dalies yra Homero „Iliados“ atpasakojimas, istorija apie senovės Graikiją, prieš ir vykstant Trojos karui. Bet visų pirma, tai istorija apie pavergiančią meilę, netektį ir išdidumo kainą. Rašymo stilius nepaprastai elegantiškas, vaizdingas ir užburiantis. Skaitant beveik atrodo, kad esi ten, kartu su knygos herojais. Pabaiga kažkaip sugebėjo vienu metu ir sudaužyti širdį, ir ją sušildyti.

Patiks, jeigu patinka graikų mitologija, Homero „Iliada” ir nori būti taip įtraukta(-s) į istoriją, jog skaitytum iki paryčių.

2.  Douglas Adams „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką”

Ateiviai tiesia hipererdvinį greitkelį ir per kelias sekundes sunaikina Žemę, pasitaikiusią jo kelyje. Vienintelis žemietis lieka gyvas, išgelbėtas draugo, kuris, pasirodo, yra ateivis, gyvenęs Žemėje. Atsidūrus kosmose, prasideda jų nuotykiai klaidžiojant po galaktiką. Be galo absurdiška ir juokinga, bet tuo pačiu kupina išminties ir atsakymų į svarbiausius gyvenimo klausimus.

Patiks, jeigu patinka fantastika, kelionės, nori sužinoti, kodėl rankšluostis yra pats naudingiausias dalykas visoje visatoje ir ką reiškia skaičius 42. Pagal šią knygą pastatytas ir filmas (2005 m.)!

3. Mary Ann Shaffer ir Annie Barrows  „Gernsio literatūros ir bulvių lupenų pyrago draugija“

Gernsio sala Antrojo pasaulinio karo metais ir po jo. Pagrindinė veikėja, rašytoja iš Londono, atvyksta į salą tikėdamasi parašyti knygą apie Gernsio gyventojus, kurie vokiečių okupacijos metais subūrė knygų klubą, padėjusį jiems išgyventi baisią situaciją. Visa knyga parašyta tik laiškų forma! Tai žavi ir užburianti istorija apie meilę ir magišką knygų galią.

Patiks, jeigu patinka knygos apie rašytojus, knygų klubai, gražios meilės istorijos ir nori sužinoti, kaip pasigaminti bulvių lupenų pyragą. Pagal šią knygą pastatytas ir filmas (2018 m.)!

4. Neil Gaiman „Vandenynas kelio gale“

Po daugelio metų sugrįžęs į vietą, kurioje prabėgo nepamirštamos vaikystės vasaros, jau suaugęs vyras pradeda prisiminti mistišką vandenyną kūdroje, paslaptingą ir magišką draugę Letę Hamstok ir siaubą keliančias būtybes. Vyras ima abejoti ar tai tebuvo vaikiška fantazija, ar realybė. Autorius rašo meistriškai, įtaigiai ir užburiančiai!

Patiks, jeigu patinka „Koralaina“, „Žvaigždžių dulkės“, pasakos ir norite sužinoti, ar ančių kūdra gali virsti vandenynu.

5. M. Montgomery „Anė iš Žaliastogių“

Matijus ir Merilė – garbaus amžiaus brolis ir sesuo, gyvenantys Žaliastogiais vadinamoje sodyboje. Dėl amžiaus jiems sunku nudirbti darbus, tad nusprendžia pas save priimti našlaitį berniuką. Įvykus nesusipratimui, prie savo durų išvysta raudonplaukę mergaitę Anę. Tai istorija apie jos nuotykius naujuose namuose, kupina meilės, gamtos grožio ir juoko. Anė – tikriausiai mano pati mylimiausia veikėja! Svajotoja, kupina meilės gyvenimui.

Patiks, jeigu patinka nutrūktgalviai veikėjai, norite prisiminti vaikystę ir pasisemti gerų emocijų. Pagal šią knygą pastatyta ne viena ekranizacija. Rekomenduoju filmą (1985 m.) ir serialą „Anne with an E” (2017 m.).

Daugiau Lauros rekomendacijų rasite: www.instagram.com/laurra_reads