Kur gali nuvesti knygos? Idėjos nuotaikingam skaitymui (ir kelionėms)

Skaitymas yra puikus laisvalaikio praleidimo būdas, bet ne visiems pavyksta lengvai jį „prisijaukinti“. Tačiau pavertus skaitymą nuotykiu arba žaidimu, ši draugystė gali užsimegzti lengviau. O taip bežaidžiant, kartu kuriamos mažos tradicijos ir stiprinamas šeimos ryšys. Vienas iš būdų, kaip galima žaismingiau skaityti, yra keliauti po tas vietas, kurios buvo aprašytos skaitomoje knygoje. Įsijautimas į vietovėje vyraujančią atmosferą, pasivaikščiojimas takais, kur, gali būti, kad vaikščiojo knygos herojai, dar labiau sustiprina knygos įspūdį. Todėl paruošėme jums trumpą sąrašą įdomių ir smagių knygų, kurių veiksmas vyksta gražiose vietose, į kurias verta nuvykti.

V. RYKŠTAITĖ „JŪRATĖ, KASTYTIS IR MIKAS“

Palanga šiomis dienomis yra dūzgiantis ir įvairiaspalvis kurortas, galintis pasiūlyti tiek triukšmingas pramogas, tiek romantiškus ir ramius pasivaikščiojimus. Jeigu ieškote ramybės ir jaukumo, užsukite į Tiškevičių rūmus, pasivaikščiokite po muziejų – gal ir jums pavyks sutikti geraširdį sargą, kuris norės jus pavaišinti arbata su smėliu? Praeikit Basanavičiaus gatve, leiskite vėjui pakedenti plaukus ant Palangos tilto. Raskite savo Jūratę su skaniausiais vafliais mieste ir pabandykit įsivaizduoti, kaip viską matė Mikas – vaikinas, užaugęs Amerikoje ir apie Lietuvą girdėjęs tik iš tėvų pasakojimų.

„AKMENS KALBA. SKOMANTO KRONIKOS“ IR KITOS SERIJOS KNYGOS

Knygose pasakojama apie žemaičių Uvio, Einiaus, Jundos ir kitų nuotykius gan karingais laikais. XIII a. tradicijos ir kasdienybės fragmentai užburia ir kartais net sunku patikėti, kad viskas vyko čia pat, Lietuvoje, arba ne taip toli už jos ribų. Gaila, tačiau knygoje aprašomos pilys iki šių dienų nėra išlikusios, geriausiu atveju tebepūpso piliakalniai. Vienas iš jų – Ėgliškių (Andulių) piliakalnis, esantis Ėgliškių kaime, Kretingos rajone. Ant jo kadaise stovėjo Kretingos pilis, aprašyta „Akmens kalboje“. Taip pat vertėtų aplankyti ir Apuolės piliakalnį (žinoma, nepamiršti su savimi pasiimti knygos „Vikingų žygis į Apuolę“!). Ši mūsų istorijos dalis yra unikali ir kartais nepelnytai primiršta, todėl pabuvimas vietose, kuriose vyko tokios įspūdingos kovos ir intrigos ne tik sužadins vaizduotę, bet gali paskatinti viskuo pasidomėti dar nuodugniau.

A. CICĖNAITĖ „NIUJORKO RESPUBLIKA“

Knygos veiksmas vyksta labai neramiais 1990 m. Vilniuje. Pagrindinės knygos veikėjos gyvenimas sukasi tarp mokyklos ir namų kažkuriame neįvardintame Vilniaus miegamajame rajone ir Užupyje, kur kartu su draugu Oskaru jie įkuria savąją „Niujorko respubliką“. Miegamieji rajonai gal ir neatrodo pati patraukliausia vieta pasivaikščiojimui, tačiau gal patys ten gyvenote ar gyvenate, galbūt žinot nežinomų istorijų apie Blokadą arba Sausio 13-ąją? Namų kiemai ar aplūžusios supynės gali papasakoti daugiau nei jums atrodo. O ir Užupis dabar jau gerokai kitoks nei buvo anksčiau, bet gal jums pavyks jame rasti savąją „Niujorko respubliką“?

ŠIEK TIEK TOLIAU NUO LIETUVOS

Knygos yra ypatingos tuo, kad nepaliekant savo patogios skaitymo vietos galima apkeliauti pasaulį. Jos gali įkvėpti ir tikriems žygiams, reikia tik pasirinkti kryptį. Jeigu Lietuvoje viskas jau aplankyta, galbūt būtų įdomu pasižiūrėti, kaip savo aplinką matė knygų veikėjai (ir tų knygų autoriai) užsienyje?

Jeigu nuspręsite keliauti į Paryžių, pasivaikščiokite tuo pačiu keliu kaip Liūtas ir pabandykite išsiaiškinti, kas tie keisti kardai, kuriais apsiginklavę, rodos, visi paryžiečiai (B. Alemagna „Liūtas Paryžiuje“).

Puikaus mistinio detektyvo „Akmeniniai angelai“ veiksmas vyksta dviejuose Švedijos  miestuose – Ohiuse ir Kristianstade. Galbūt taip susiklostys jūsų kelionės maršrutas, kad ten atsidursite? Paieškokite kažko panašaus į Aladino tėvų restoraną vandens bokšte. Jeigu nepavyks jo rasti, tai bent jau suvalgykite ledų Ohiuso laivų prieplaukoje (K. Ohlsson „Akmeniniai angelai“ ir kitos trilogijos knygos).

Michaelis knygoje „Pasakininko istorija“ pasakojama sukrečianti ir paliekanti gilų įspūdį istorija, vykstanti labai dailiame Vokietijos miestelyje Greifsvalde. Jeigu esate pakankamai drąsūs, gal pasiryšite pasekti žudiko pėdomis? Bet kuriuo atveju, pasivaikščiokite miestelio gatvėmis ir paplūdimiu bei išvyskite jį taip, kaip matė pagrindiniai knygos herojai.

Knygų puslapiuose slepiasi tūkstančiai kelių. Tereikia juos atrasti ir jais sekti.