Jurga Šeduikytė: „Knyga yra šaltinis. Neišsemiamas kaip žmonių poreikis kurti“ 

Jurga Šeduikytė – dainininkė, kompozitorė, aktorė, žurnalistė ir rašytoja. Jurga yra 10-ies muzikos albumų, trijų knygų autorė, yra gavusi nacionalinio kino „Sidabrinė gervė“ apdovanojimus, sukūrė ne vieną pagrindinį vaidmenį užsienio kompanijų filmuose, įgarsino dešimtis animacinių filmų personažų. Jurga veda saviugdos seminarus ir dirbtuves.  

Apie rašomas ir skaitomas knygas, apie knygų muziką pakalbinome projekto „Metai su knyga“ suaugusiųjų skaitymo ambasadorę – JURGĄ ŠEDUIKYTĘ. 

2021-aisiais pasirodė net dvi jūsų knygos: „Lipt stogais ir žiūrėt žemyn“ bei „Iššūkis. Poilsio nuo darbo knyga“. Ar planuojate išleisti daugiau knygų? Apie ką jos bus?

Šiuo metu kuriame knygą su tapytoju Martynu Gediminu. Aš rašau kūrybinius tekstus, o  Martynas tapo arba atvirkščiai – išplečiu jau nutapyto darbo kontekstą savo tekstu. Knyga “S/Hė” pasirodys iki kitos Vilniaus knygų mugės. 

Kas paskatino nuo muzikos pereiti prie knygų rašymo? 

Prie knygų pereiti paskatino netilpimas viduje negalint koncertuoti per karantiną. Žinau, kad daugeliui menininkų šis etapas atvėrė naujas kūrybos erdves. Tai kaip ir negali pykti 😊 

#Jurgosiššūkis ir Lengvumo dirbtuvės – apie tai parašėte knygą. Kas tai? Kaip tai susiję su kūryba? 

Lengvumo dirbtuvės turi kelis veidus: tai ir kartu su Wow University vykdomas projektas su 21 kasdiene užduotimi savo poreikių išgryninimui, ir individualios pamokos „savęs patyrimas per balsą“, ir susitikimai emocinės sveikatos gerinimo temomis. Kūryba čia vyksta nuo pradžios iki galo, nes kuriu ne tik aš, bet ir dirbtuvių dalyviai. Emocinio intelekto įrankiai gali tapti gelbėjimosi ratais ir pagalbininkais kasdienybėje, ne tik užsiėmimų metu. 

Dainininkams tenka įveikti scenos baimę, rašytojams – balto popieriaus. Ar teko patirti šias baimes? 

Balto popieriaus baimė išnyksta rašant, o scenos baimė – būnant scenoje. Tikiu, kad abu atvejai gali tapti puikia žaidimų aikštele tobulėjimui ir kūrybiškumui. 

Teko skaityti, kad pirmąsias dainas sukūrėte būdama šešerių. Vaikystėje dažniau dainuodavote ar skaitydavote? 

Vaikystėje skaitydavau daug, bet niekada nepradėdavau kelių knygų iš karto. Grauždavau knygą, kol ji įtraukdavo arba padėdavau į lentyną supratusi, kad ji – ne man. Dainos man buvo tarsi laivelis, nedrąsiai supažindinantis su savo svajonėmis, o knygų pasaulyje buvau drąsi kaip plėšikų duktė Ronja. Knygos mane užaugino.  

Pavasariui rekomenduojate perskaityti Daniel Keyes knygą „Gėlės Aldžernonui“. Kuo jums ypatinga ši knyga? 

Man patiko šios knygos daugiasluoksniškumas. Po paviršine istorija slepiasi dar kelios, kurių viena būtinai taps asmenine, sava. Skaitant vieno paprasto žmogaus istoriją iškyla žmogaus evoliucijos ir vystymosi klausimai, istorija virpina skaitytojo empatiją ir sugrąžina prisiminimus apie jo paties pažeidžiamumą. Skaitant iškyla klausimai: kas yra protas ir išmintis? D. Keyes piešia pažeidžiamą žmogų maksimalių galimybių ir neįgalumo audroje. Knygos istorijos laivas paklūsta gamtos stichijai, kelia audringus esminius klausimus per saugų atstumą skaitančiajam. 

Kada jums skaityti gera? 

Skaitymas man asocijuojasi su laisvu laiku. Fantazijai išsiskleisti reikia erdvės. 

Pristatinėdama savo knygas lankėte įvairias Lietuvos bibliotekas. Kaip manote, koks yra šių dienų skaitytojas? 

Šių dienų skaitytojas, manau, yra atviras ir besidomaujantis, kuo gyvena rašytojas ir kuo šis panašus į jį patį. Man patinka knygų sužadinamas abipusis smalsumas. Tarsi rašytojas kelerius metus būtų kūręs ir pakavęs dovaną, kurią kartu su skaitytoju išpakuoja susitikimo metu ir stebi vienas kito reakcijas. 

Knyga Jums pramoga, žinių šaltinis ar priemonė (būdas) ieškoti savęs? 

Knyga yra šaltinis. Neišsemiamas kaip žmonių poreikis kurti.  

Ar knyga gali būti vaistas? 

Tikiu, kad biblioterapija gali būti vaistas. Kartais gerai tave pažįstančio draugo rekomenduota ar padovanota knyga gali pagydyti sielą ar nukreipti reikiama kryptimi. 

Gal turite pasiūlymų neskaitantiems, nuo ko pradėti? 

Galite apsiauti bėgimo batelius, įsikišti ausines ir pradėti nuo audioknygos. Arba paprašyti skaitančio draugo, kad duotų paskaityti jam labiausiai patikusią knygą. Man dar labai patinka nueiti į šviežiomis knygomis kvepiantį knygyną ir užklausti, ką rekomenduotų pardavėja. Aišku, prieš tai papasakojus jai, ką pats mėgsti gyvenime ir ko ne. 

Ar knygos turi savo melodijas? Jeigu Jūsų paprašytų sudainuoti savo mėgstamiausią knygą, kokia tai būtų daina? 

Būtų kažkas minimalistinio, tykaus ir atsklindančio iš tolumos. Klausydamas galėtum rinktis, ar eitumei prie garso šaltinio, ar klausytumei atgarsių tiesiog jausdamas dėkingumą, kad kažkas groja tolumoje.