Ką veikti ir skaityti karantino metu?

Kovo 16 dieną visoje šalyje įsigalėjęs karantinas, pratęstas iki balandžio 13 d. Pandemija pakeitė visų mūsų gyvenimus 180 laipsnių kampu. Dažnai kyla klausimai: ką veikti namuose karantino metu? Kur būtų galima skaityti knygas nemokamai? Šalies bibliotekos ir leidyklos pandemijos metu solidarizavosi ir nemokamai atvėrė savo šaltinius skaitytojams. Dalinamės vertingomis nuorodomis, kurios padės laiką namuose praleisti prasmingai.

Nemokamos knygos internetu

Skaitytojai, turintys LIBIS bibliotekos pažymėjimą, kviečiami aplankyti portalą ibiblioteka.lt. Čia galima pasiskolinti ir skaityti elektronines knygas nemokamai. Portale ibiblioteka.lt galima rasti daugiau kaip 2 000 lietuvių autorių ir į lietuvių kalbą išverstų elektroninių knygų.

Jei ieškote skaitinių pirmokui, o gal kūrinio iš programinės literatūros sąrašo, kviečiame naudotis skaitmeninių knygų biblioteka www.vyturys.lt, kurioje rasite 400 el. knygų mokyklai ir laisvalaikiui, suskirstytų pagal klases ar amžiaus grupes.

Leidykla „Šviesa“ (https://www.sviesa.lt/) mokykloms ir ne tik, siūlo nemokamai naudotis skaitmenine vadovėlių, užduočių baze.

Nemokamai skaityti elektroninius leidinius siūlo ir portalas knygos.lt (https://bit.ly/2y9hgO7). Čia rasite nemažai lietuvių klasikų kūrinių.

Kas mėgsta skaityti knygas dirbant darbus, sportuojant ar užsiimant bet kokia aktyvia veikla,  audio knygos – puikus pasirinkimas. Nemokamas audio knygas rasite čia:

Na, o pasiilgusiems geros periodikos, rekomenduojame žurnalą „Literatūra ir menas”. Jo redakcija karantino metu dovanoja naujausią numerį visiems literatūros ir meno gerbėjams.

Pramogos ir savišvieta karantino metu

Pandemijos metu taip pat kviečiame nemokamai mokytis, žaisti mokomuosius žaidimus, klausytis muzikos, žiūrėti filmus ir virtualiai keliauti po šalies muziejus. Atrinkome vertingas nuorodas įvairaus amžiaus žmonėms:

Atvėrus www.epaveldas.lt lobyną galima rasti daug neįkainojamų suskaitmenintų objektų: rankraščių, senosios periodikos, senųjų knygų, Lietuvos dailės muziejaus eksponatų, grafikos, liaudies meno kūrinių, garso įrašų, lietuvių senosios, naujosios ir šiuolaikinės literatūros klasikos kūrinių.

Prisijungusios Lietuvos (www.prisijungusi.lt) mokymosi platformoje platus pasirinkimas virtualių pamokų įvairiomis temomis: skaitmeninė kūryba, paslaugos internetu, programavimas ir duomenys, išmanusis telefonas savarankiškam mokymuisi.

Platų lietuviškų filmų archyvą galima rasti adresu – https://www.kinofondas.lt/

Vaizdopamokos.lt – vaizdo įrašai moksleiviams arba suaugusiems, kurie nori atnaujinti/papildyti savo žinias. Puiki galimybė mokytis nuotoliniu būdu.

Šalies muziejai siūlo virtualias parodas ir turus neišeinant iš namų:

Karantino metu vaikams gali būti aktualios šios platformos:

  • Gamtos reindžeris (http://www.gamtosreindzeris.lt/) platforma, kurioje jaunieji gamtos mylėtojai mokosi pažinti gamtą žaisdami žaidimus ir spręsdami linksmas užduotis. Dalis užduočių atliekamos internetinėje erdvėje, bet didžioji dalis jų ragina vaikus keliauti į gamtą, ją tyrinėti, įveikti įvairius iššūkius ir į platformą įkelti savo nuotykių rezultatus. Skirta 7–14 amžiaus vaikams.
  • Žaidimus vaikams (nuo 3 m. ir vyresniems) mokymosi pagrindu galima rasti interneto svetainėje – gudrutisdutis.lt
  • Muzika bei pasakos vaikams, įvairaus žanro muzika  – www.pakartok.lt
  • Nemokamos užduotys ikimokyklinukams ir priešmokyklinukams – lavinu.lt

Nors šis metas nėra pats linksmiausias visomis prasmėmis, tačiau šį laiką galima panaudoti itin produktyviai ir turiningai – skaityti knygas, kurioms anksčiau nebuvo laiko, leistis į virtualių muziejų turus, žaisti žaidimus, mokytis, žiūrėti kokybiškus filmus. Tikime, kad šį laiką panaudosite tinkamai ir išlaikysite pozityvų požiūrį viso karantino metu!