„Skaitymo iššūkyje“ dviratį laimėjo Užvenčio bibliotekos skaitytojas

Skaitydami mes pakeisime pasaulį! Tokiu šūkiu 2019 metų vasarą Lietuvos bibliotekos kvietė savo skaitytojus dalyvauti „Skaitymo iššūkyje“, pažinti pasaulį žvelgiant į skaitomų knygų puslapius, ieškoti ir rasti knygų, kurios galbūt pakeistų, praturtintų skaitytojo suvokimą apie pasaulį.

Rugsėjo 12 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos atstovai vyko į Užvenčio biblioteką su svarbia misija – įteikti 2019 m. „Skaitymo iššūkio“ pagrindinio prizo laimėtojui trylikamečiui Emiliui Stulpinui dovaną – kuponą dviračiui įsigyti. Moksleivis po burtais vykusios atrankos tapo didžiojo prizo laimėtoju Šiaulių regione. Kituose regionuose skaitytojai laimėjo paspirtuką ir planšetę. Emilio pasveikinti atvyko ir Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešosios bibliotekos direktorė Rita Grišienė. Ji dėkojo berniuko mamai Irenai už tinkamą sūnaus auklėjimą, nuolatinį skatinimą skaityti ir pagalbą Emiliui renkantis knygas. Direktorė pabrėžė, kad gyvename iššūkių laikais, kai sunkumus išmokstame priimti būtent kaip iššūkius, ir tai yra labai sveikintina. Sudominti vaiką knyga turi tėvai: „Manau, jeigu „Skaitymo iššūkio“ nebūtų, vaikai ir ne tik vaikai skaitytų mažiau. Nes žmones sudomina patraukliai pateikta akcija, dalyviui malonu rungtyniauti ir kartu atrasti naujas knygas. Dauguma vaikų dabar skaito iš pareigos – liepia mokytojai, tėveliai, siūlo bibliotekininkai, bet yra ir vaikų, kuriems skaitymas yra malonumas. Manau, kad meilė knygoms ateina iš šeimos – jeigu skaito tėvai, seneliai, tai ir vaikas mėgs knygas.“

Emilio auklėtoja Dalia Nekrašienė, apsidžiaugusi savo auklėtinio sėkme, sakė, kad 2018 m. Emilis perskaitė visai nedaug knygų, o šiemet į „Skaitymo iššūkį“ kibo visomis jėgomis. Tą patvirtino ir Emiliui padėjusi registruoti knygas Užvenčio bibliotekos bibliotekininkė Regina Karpienė. Šitoks laimėjimas tik dar labiau skatina norą skaityti. Pats moksleivis prisipažino, kad sunkiausiai jam sekėsi skaityti Louiso Sachario knygą „Duobės“, kuri taip pat yra įtraukta ir į mokyklų privalomų perskaityti knygų sąrašus. Šių sąrašų knygas dažniausiai rinkosi „Skaitymo iššūkio“ dalyviai moksleiviai – taip buvo galima nušauti du kiškius: perskaityti knygą, tinkančią iššūkio užduotims, ir išsibraukti dar vieną iš privalomų perskaityti knygų sąrašo.

Džiugu, kad į „Skaitymo iššūkį“ žmonės įsijungia su visa šeima – skaito vaikai, tėveliai, seneliai, įtraukiami ir artimi draugai. Kasmet beveik geometrine progresija augantis dalyvių skaičius ir teigiami dalyvių atsiliepimai „Vasaros su knyga“ komandą nuteikia optimistiškai ir skatina kitais metais grįžti su nauja jėga, įdomiais prizais ir dar didesniu dalyvių skaičiumi, kuris parodo, kad lietuviai – skaityti mėgstanti ir knygas mylinti tauta.

„Vasara su knyga“ – Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų organizuojama skaitymo skatinimo programa, kurią remia LR kultūros ministerija. Jos idėja išsivystė 2016 m. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos iniciatyva pradėjus vykdyti skaitymo skatinimo akciją „Skaitymo iššūkis“. 2017 m. jėgas suvienijo visos Lietuvos apskričių viešosios bibliotekos ir projektas išsiplėtė po visą šalį.

Pauliuščenkos inf. Slonksnytės nuotr.