TOP 5 knygų rekomendacijos vidinei ramybei atrasti

Sunku atsipalaiduoti, norisi atitrūkti nuo kasdienių problemų? Padėti sau galime ramų vakarą skiriant pasimatymui su tinkama knyga – tai gali tapti puikiu įpročiu  trumpam atotrūkiui nuo varginančių minčių. Šį kartą siūlome jums penkias knygas vidinei ramybei susigrąžinti (gali būti, kad penktasis pasiūlymas jus nustebins):

1.  Chhristophe André “Ramybė. 25 pasakojimai apie vidinę pusiausvyrą”

„Knygoje juntama ramybė ir visapusiškumas, jokio kategoriškumo. Autorius lengvai ir grakščiai aprašo kasdienius dalykus, kurie gali padėti žmogui pasijausti ramesniu. Trumputė, perskaitoma beveik vienu prisėdimu apie 25 trumpas istorijas iš kasdienio gyvenimo, kuriose galima atpažinti save. Tai maži būdai, kurie gali padėti ramiau gyventi.“ – sako psichologas Dainius Jakučionis, rekomendavęs šią knygą „Vasara su knyga“ bendruomenei. Tai knyga apie tai, kas yra iš tiesų svarbu kiekvienai pavargusiai ar sunerimusiai sielai. Rekomenduojame knygą skaityti lėtai ir įdėmiai, leisdami sau neskubant apmąstyti kiekvieną istoriją.

2. Viktor E. Frankl „Sielogyda“

Kaip prasmės jausmas gali padėti išsaugoti psichinę sveikatą? Ar turime priešnuodį nuo vidinės tuštumos ir beviltiškumo? Remdamasis gausybės atvejų analize tokius klausimus knygoje kelia pasaulinio garso psichiatras ir vienas įtakingiausių XX amžiaus mąstytojų. Autorius nepaprastai įtaigiai aprašo daugelį gyvenimo situacijų, kurios, kad ir kokios beviltiškos būtų, – tebeturi prasmę. Anot psichiatro, nėra tokios gyvenimo situacijos, kuri yra bevertė. Perskaitę šią knygą pradėsite į savo problemas žvelgti su šiek tiek pakitusiu, pozityvesniu požiūriu. 

3. Dalai Lama „Apie proto, dvasios ir minčių galią“

Ši knyga – tai įkvėpimo šaltinis ramybės ieškančiam žmogui. Ji suteikia vilties ir primena apie mus supantį grožį. Autorius mums primena, kad  įmanoma sąmoningai pakeisti savo protą, norint  išmokti pozityviai mąstyti ir tapti dvasingesniais. Kadangi nerimaudami dažnai jaučiamės atskirti nuo likusio pasaulio, knygoje rasime priminimą, kad rūpindamiesi savimi nepamirštumėme rūpintis ir kitų žmonių gerove, kad nesame vieni su savo nerimu. Ši knyga jus pripildys meilės ir atjautos jausmais, kurie jūsų nepaliks net užvertus paskutinį knygos puslapį.

4. Irvin Yalom „Laikinos būtybės ir kitos psichoterapinės istorijos“

Knyga, kalbanti apie mus supantį laikinumą. Autorius jautriai ir atvirai pasakoja dešimt istorijų iš asmeninės ilgametės darbo patirties. Pasakojimuose išryškėja mums visiems artimos temos – nerimas, egzistenciniai klausimai, prasmė, senatvė, skausmas. I.Yalom bendrauja su klientais, empatiškai nagrinėja jų istorijas ir ieško, kas galėtų padėti vienam ar kitam nerimaujančiam žmogui. Apie tai skaitydami galite atrasti save – savo nerimą ir skausmą. Svarbiausia, ką gali duoti ši knyga – atpažinti ir juos priimti.

5.

Norime priminti, kad verta imti į rankas jau skaitytą, bet labai pamėgtą kūrinį ir leisti sau atsipalaiduoti žinomuose puslapiuose. Tai, kas mums jau pažįstama – asocijuojasi su saugumu ir stabilumu. Leiskite sau panirti į savo mėgstamą knygą ir kuriam laikui pabūti pažįstamo siužeto kuriamoje ramybėje. Juk knygos lieka tokios pačios, tačiau mes keičiamės ir jose kiekvieną sykį galime atrasti vis kažką naujo, kitokį, gilesnį supratimą.

Angliškų knygų mylėtojams siūlome:

  • Anthony de Mello „Awareness“,
  • John Kabat Zinn „Wherever you go, There you are“,
  • Charlotte Joko Beck „Everyday Zen: Love and work“.
  • Ramaus ir atpalaiduojančio vakaro kartu su knyga!