10 įdomių faktų apie knygas ir skaitymą

Kada buvo išleista pirmoji lietuviška knyga arba už ką turime būti dėkingi J. Gutenbergui, žino kiekvienas mokinys. Tačiau pasaulyje apstu ir kitų įdomių faktų apie knygas, skaitymą bei bibliotekas. Kai kurie jų girdėti, kiti – nelabai. Į vieną vieną surinkome dešimt jų. Jūsų dėmesiui – 10 įdomių (ir šiek tiek keistų) faktų apie knygas.

Atsargiai – vagys! Labiausiai vagiama knyga iš bibliotekų yra Gineso rekordų knyga!

Rekordų knyga. Gineso rekordų knyga yra pavadinta alaus įmonės savininko Arthur Guinness (1725–1803) vardu. 1954 metais išleista knyga greitai pradingo iš alaus barų, o viešam pardavimui ji pirmą kartą išleista 1955 metais.

Balandžio 23-oji. Tarptautinė knygos ir autorinių teisių diena švenčiama nuo 1995 –ųjų metų balandžio 23 dieną. Ši diena buvo pasirinkta, nes tai yra garsių rašytojų – Migelio de Servanteso ir Viljamo Šekspyro mirimo diena.

Rašomoji mašinėlė. Pirmoji knyga, kuri buvo išleista tekstus parašius nebe ranka, o rašomąja mašinėle, yra Marko Tveno „Tomo Sojerio nuotykiai“. Pirmą kartą knyga išleista 1876 metais.

Biblioteka – rekordininkė. Seniausia įkurta ir vis dar veikianti biblioteka yra Vatikano apaštalinė biblioteka. Jos pradininku laikomas penkioliktojo amžiaus viduryje valdęs popiežius Mikalojus V, kuris, beje, garsėjo kaip humanistas ir bibliofilas. Bibliotekos ištakos, manoma, siekia dar senesnius laikus.

Užuomarša. Ilgiausiai skaityta bibliotekoje išduota knyga yra Stephen Leacock „Sunshine Sketches of al Little Town“. Ji buvo surasta 1998 metais Kanadoje, o išduota… 1916 metais. Taigi, užmaršus skaitytojas ją „skaitė“ 82 metus.

Brangenybė. Brangiausiai aukcione įsigyta knyga kainavo 30,8 milijonų JAV dolerių. Tai buvo Leonardo da Vinci eskizų ir pastabų knyga „Codex Leicester“. Turtingasis knygos pirkėjas – Bilas Geitsas.

Trumpai ir drūtai. Nors tikrų įrodymų trūksta, manoma, kad kartą Ernest Hemingway susilažino, jog parašys trumpiausią pasaulyje „knygą“. Vos 6 žodžiai, o kiek prasmės ir turinio juose telpa: „Parduodama: kūdikio batukai, niekada nedėvėti“. (angl. For sale: baby shoes, never worn).

Be veiksmažodžių. Prancūzų autoriaus Michel Dansel knyga „Le train de nulle part“ įėjo į knygų istoriją dėl to, kad buvo parašyta nepanaudojus nei vieno veiksmažodžio. 233 puslapių knyga išleista 2004 metais.

Ech, nuobodu… Manoma, kad skaitytojas, pradėjęs skaityti naują knygą, vidutiniškai dėmesį praranda aštuonioliktame puslapyje.