Rudens skaitiniai. Ką skaitysi šiandien?

Ruduo jau įpusėjo, tad nenuostabu, kad vis daugiau knygų mylėtojų tamsiais vakarais susisuka į pledą, pasiima puodelį karštos arbatos ir skaito. Juk taip gera po visų dienos vargų atsipalaiduoti, leisti mintims nuklysti kitur…

Tačiau pabaigus vieną knygą, dažnai kyla klausimas, ką skaityti dabar? Pabandėme išskirti populiariausias šiuo metu skaitomas knygas:

Suaugusiųjų literatūra

  • Tara Westover knyga „Apšviestoji“. Šis bestseleris pasakoja Taros Westover autobiografinę istoriją, kurios svarbiausia tema – gyvenimo kova su mormonais tėvais dėl galimybės gauti išsilavinimą ir gyventi visavertį gyvenimą. Knyga praėjusiais metais „New York Times“ bestselerių sąraše išsilaikė net 45 savaites!
  • Kristinos Sabaliauskaitės naujausias istorinis romanas „Petro imperatorė“. Tai − pasakojimas apie Rytų ir Vakarų kultūrų, mentalitetų sandūrą vienoje toksiškoje santuokoje. Apie priklausomybes, skilusias ir save perkuriančias asmenybes, griaunantį karą ir nemarų grožį gimdančias svajones. „Petro imperatorė“ yra puikus, meistriškai parašytas romanas, kuris išliks įdomus ir įtraukiantis iki paskutinio knygos puslapio.
  • Heather Morris knyga „Aušvico tatuiruotojas“ – debiutinis Heather Morris romanas, paremtas ilgus metus slėptu Leilo Sokolovo, Holokaustą išgyvenusio Aušvico-Birkenau tatuiruotojo, liudijimu. Tai tikra meilės istorija, gimusi didžiausio žmonijos siaubo akivaizdoje. Knyga patiks visiems, kurie domisi Holokausto, Antrojo pasaulinio karo temomis. Reikia nepamiršti, kad tai ne istorinis, o grožinės literatūros kūrinys.

Literatūra jaunimui ir paaugliams

  • Kimberly Brubaker Bradley knyga „Karas, išgelbėjęs mano gyvenimą“. Knygoje kalbama apie kovą už save, savo šeimą, nepaprastą meilės, drąsos ir valios galią bei tikrąją namų prasmę. Ši knyga ne tik puikiai vertinama literatūros kritikų, bet ir pretenduoja tapti vaikų literatūros klasika. Ir nors knyga yra skirta vaikams nuo vienuolikos metų amžiaus, tačiau skaityti įdomu ir vyresniems.
  • Jeff Kinney knygų serija „Nevykėlio dienoraštis“. Ši knygų serija vis dar nepraranda populiarumo. Knygose šmaikščiai pasakojama vaikams ir paaugliams apie herojaus Grego Heflio gyvenimą. Kaip Gregas savo dienoraštyje rašo: Tik jau nesitikėkite čia perskaityti visokių „Mielas Dienorašti…“. „Nevykėlio dienoraštis“ pasakoja ir juokingus, ir rimtus Grego išgyvenimus. Jie patys įvairiausi – nuo pirmosios meilės iki muštynių. Kartais juokingos istorijos Grego istorijos turi liūdnas pabaigas. Dienoraštyje aprašyti įvairiausi išgyvenimai – margi kaip gyvenimas.
  • Nepaprastas gyvenimas. Mišelė Obama. Tai pasakojimas apie moterį, iš kurios galime semtis įkvėpimo. Mišelė Obama gimė Čikagoje ir pradėjo kovoti už lygias žmonių teises daug anksčiau, nei tapo pirmąja Jungtinių Amerikos Valstijų dama. Mišelė įkvėpė žmones pokyčiams, jos balsas drąsiai skambėjo Baltuosiuose rūmuose, ji ir toliau, pasitelkusi savo įtaką, stengiasi keisti pasaulį. Knyga supažindina su viena garsiausiu pasaulio moterų gyvenimu.

Literatūra vaikams

  • Tomas Dirgėla „Apie raganos Šiokiostokios vaikus“. Tomas Dirgėla yra Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus narys, Lietuvos rašytojų sąjungos narys. Veda radijo laidą vaikams. Apie knygą: būna raganų šiokių, būna ir tokių, bet ir šiokia, ir tokia yra tik viena – tai šios knygos ragana! Nors gyvena miško trobelėje, augina juodą katiną ir neretai būna piktoka, visgi Šiokiatokia visai neprimena įprastos, šluotą pasikinkiusios pasakų veikėjos. Čia ji bando siekti dainininkės karjeros, atrasti bendrą kalbą su poezijos mūzomis ar vairuoti. O viską, kaip ir dera, vainikuoja meilės vainikai, pakeičiantys raganišką Šiokiostokios būdą, it varnalėšą atsineštą iš vienišos vaikystės… Šios knygos veikėja (o gal jos burtai?) padeda jaunam rašytojui Tomui Dirgėlai įžengti į spalvingą lietuvių vaikų literatūros virtuvę. Čia autorius barsto smagius nonsenso prieskonius, kurie su stilingomis Dalios Karpavičiūtės iliustracijomis primena neriboto amžiaus skaitytojams paruoštą desertą.
  • David Walliams „Blogiausi pasaulio vaikai“ – britų rašytojas, dėl kurio juokingų ir įdomių knygų visi Jungtinės Karalystės vaikai eina iš proto. Neskaitykite šios knygos, jei neturite humoro jausmo. Skaitykite, jei norite pasijuokti iš blogiukų, kuriems nutinka įvairiausių nuotykių – ir džiaukitės, kad jūs ne tokie. O jei esate bent truputėlį panašūs į šios knygos veikėjus, tai šios istorijos turėtų jums patikti dar labiau!