Apdovanoti geriausi 2018-ųjų metų kūrėjai

Kovo 30 d. Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius paminėjo vieną gražiausių pavasario datų – Tarptautinę vaikų knygos dieną. Šia proga buvo apdovanoti geriausi 2018-ųjų metų vaikų ir jaunimo literatūros kūrėjai.

Tarptautinė vaikų knygos diena minima nuo 1947 metų ir švenčiama kartu su pasakų kūrėjo Hanso Kristijano Anderseno (1805-1875) gimtadieniu – balandžio 2 –ąją. IBBY Lietuvos skyriaus iniciatyva Vaikų knygos diena Lietuvoje minima nuo 1993 m. Minėjimo metu, kurį rengia Lietuvos IBBY skyrius, vaikų literatūros specialistai, knygų kūrėjai ir skaitytojai renkasi aptarti praėjusiais metais išleistų knygų, o renginio antrojoje dalyje vyksta literatūros šventė – teikiamos premijos geriausių ir reikšmingiausių metų vaikų knygos kūrėjams.

Šiais metais iškilmingoje renginio antroje dalyje, vykusioje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, buvo apdovanoti geriausi praėjusių metų rašytojai, iliustruotojai, vertėjai devyniose kategorijose. Dešimta premija skirta už skaitymo skatinimo veiklą.

2018 metų premijų laureatai:

Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams atiteko Neringai Vaitkutei už knygą vaikams „Klampynių kronikos“ (leidykla „Nieko rimto“). Premija skiriama už turtingą tapybišką kalbą, lietuvių tautosakos interpretaciją ir stebuklingą pasaulį, kupiną šiurpulių ir netikėtumų.

Antroji premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams atiteko Ilonai Ežerinytei už knygą paaugliams „Skiriama Rivai“ (leidykla „Dominicus Lituanus“). Premija skiriama už stipraus psichologinio realizmo ir pasakinės plotmės dermę, litvakų kultūros aktualizavimą ir originalų kūrinio konceptą įtraukiant moderniąsias medijas.

Premija už geriausią metų knygą mažiausiems skaitytojams atiteko Mariui Marcinkevičiui ir Linai Dūdaitei už paveikslėlių knygą „Sivužas“ (leidykla „Tikra knyga“). Premija skiriama už šilta pastele pulsuojantį, netikėtomis detalėmis ir perspektyvomis stebinantį skaidrų pasakojimą ne tik mažiesiems.

Domicėlės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą atiteko Monikai Vaicenavičienei už knygą vaikams „Per balas link aušros. Pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus“ (leidykla „Tikra knyga“).Premija skiriama už teksto ir vaizdo sinergiją, įtaigią meninio vaizdo dinamiką, gimtinės spalvyno įkūnijimą, istorinės atminties meninę interpretaciją, rimtumo ir humoro žaismę ir knygos poligrafinę kokybę.

Premija už meniškiausias dvispalves iliustracijas atiteko Vladimirui Leleivai už Raimondo J. Nabaus knygos „Musė Luiza“ iliustracijas (leidykla „Mažoji raidė“). Premija skiriama už subtilią ir jaukią knygos estetiką ir piešinių preciziją, kuriant retro stiliaus vaizdinius.

Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą atiteko Rasai Jančiauskaitei už Mariaus Marcinkevičiaus paveikslėlių knygos „Maži eilėraščiai mažiems“ iliustracijas (leidykla „Tikra knyga“). Premija skiriama už žvilgsnio erdvę ir šviesą, švelnų humorą ir vaikišką drąsą, smagias vizualias improvizacijas ir lengvą vaizduotės skrydį.

Eugenijos Stravinskienės premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams atiteko Rūtai Jonynaitei, iš vokiečių kalbos išvertusiai Wolfo Erlbrucho knygą „Antis, Mirtis ir tulpė“ (leidykla „Odilė“). Premija skiriama už meistrišką kūrinio prasmių perteikimą, sakinio eleganciją, subtiliai išverstą paveikslėlių knygą, kuri taupiais, bet talpiais dialogais įtraukia į pokalbį apie gyvenimo laikinumą.

Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą paaugliams atiteko Aidai Krilavičienei, iš suomių kalbos išvertusiai Nadjos Sumanen kūrinį „Rembo“ (leidykla „Gelmės“). Premija skiriama už subtilų įsijautimą į kūrinio pasaulį ir jautria bei išraiškinga kalba įtikinamai perteiktą bręstančio paauglio istoriją.

Premija už geriausią metų negrožinę knygą atiteko Audronei Meškauskaitei, Aurinai Venislovaitei ir Ingai Dagilei už knygą vaikams „Istorijos skanėstai“ (leidykla „Žalias kalnas“). Premija skiriama už netikėtą bei netradicinį požiūrį į istorinių faktų pateikimą ir knygos vaizdo ir teksto harmoniją.

Vinco Aurylos premija už vaikų literatūros tyrinėjimus, sklaidą ar skaitymo skatinimo veiklą atiteko Kaniterapijos asociacijai už skaitymo skatinimo projektą „Skaitymas su šunimi“. Premija skiriama už savanorišką veiklą Lietuvoje stiprinant vaikų skaitymo įgūdžius ir empatiją gyvūnams, pasitelkus mokslu grįstą tarptautinę praktiką.